09 March 2010

RAM – Ok atau Tidak?

Apakah yang kita lakukan jika menghadapi masalah komputer? Selalunya kita akan memeriksa software dan mengformat Windows kita kembali jika berhadapan dengan masalah “Blue Screen of Death” aka “BSOD” Apa pula yang akan kita lakukan selepas mengformat komputer kita dan mendapati masalah ini tetap berlaku? Tentu frustrasi dan tension serta angin satu badan bukan?


bsod BSOD atau Blue Screen of Death

Kita seringkali terlupa yang kadang-kadang kita berdepan jua dengan masalah hardware atau perkakasan yang telah rosak. Jika disambar oleh petir atau berlaku “short circuit” aka “litar pintas” kita akan nampak kesannya, seperti kesan terbakar atau bau hangit dari komponen. Bagaimanakah kita hendak tahu jika sesuatu komponen kita telah rosak tanpa meninggalkan sebarang kesan fizikal?

ram
RAM yang nampak elok dari segi fizikal 

Apakah caranya untuk mengesan kerosakan tersebut? Disinilah perisian seperti MemTest dari HCI design amat berguna untuk anda.

MemTest_ RAM reliability tester for Windows
Selain daripada produk di atas, terdapat lagi produk-produk berkaitan yang juga percuma seperti;

1. Memtest86

2. Windows Memory Diagnostic

3. M2K MemScope

4. Memtest86+

5. DocMemory Memory Diagnostic

Cara menggunakannya juga sungguh mudah. Cuma perlu
Download – Burn dalam bentuk CD – Setkan komputer untuk start from CD – Test.
Itu sahaja caranya dan jika terdapat sebarang kerosakan pada RAM tersebut, maka kita akan dapat mengetahuinya serta bersedialah untuk membeli RAM yang baru!

    9 comments:

    1. geram tol la..nape laptop saye da xley bukak langsung..dulu,before die nk mati, mase nk on tu, die cm xde power..bateri baru lagi, pe sebenarnye yg buat die jadi cmtu ey?

      ReplyDelete
    2. Kalau laptop ni renyah skit ah.... teman punya tu hari kena camtu gak(takleh on), lepas cek tgk-tgk kena tukar motherboard, kopak gak ah RM 700.00

      ReplyDelete
    3. unfiltered_madnessMarch 10, 2010 at 7:58 PM

      dak wan. sesuai ler buat entri bahasa inggeris blog ni
      leh daftar adsense yg masuk

      ReplyDelete
    4. screen kuor biru mcm tu sebab ram ke ek...ada org cakap ada file dalam system32 hilang

      ReplyDelete
    5. unfiltered_madnessMarch 24, 2010 at 9:56 AM

      Dak wan BZ ker... lama hilang
      haha

      ReplyDelete
    6. banyak yang boleh aku belajar kat sni....Salam ziarah salam kunjungan pada kamu…. Salam dari kejauhan
      Salam dari kami
      http://firestartingautomobil.blogspot.com/
      http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

      best-best kalau ade lagi ti ajarkan kat kami ye

      ReplyDelete
    7. Menarik gak tu Ah Fatt..... :) Anyway, thanks atas suggestion tu.

      ReplyDelete
    8. First skali kita try repair dulu.... dah tak bleh, baru cek hardware ada problem ke tak.... (hardware ni leceh sebab RM mau kluar) hehehe

      ReplyDelete
    9. Tqs bebanyak sbb sudi dtg mai.... :)

      ReplyDelete